Neoclassicistisch burgerhuis

Tekst van Neoclassicistisch burgerhuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4466)

Hoekhuis van drie + drie traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de Oude Waag; Vlaamse pannen) met twee klimmende dakkapelletjes aan de Jeruzalemstraatzijde.

Laat-classicistische bepleisterde lijstgevel, waarvoor bouwtoelating van 1832 in opdracht van M. Heijlaers, intact behouden behalve de deur in vierde travee waarvoor, volgens bouwaanvraag van 1903, een venster verlaagd werd.

Bel-etage geritmeerd door rondboogvensters met geprofileerde booglijsten op imposten laatstgenoemde onderling verbonden over de vrij brede penanten; ijzeren leuningen en markerende doorlopende lekdrempels. Voorts rechthoekige vensters met lekdrempels, op de begane grond beluikt. Kordon onder kroonlijst op klossen. Vlakke rechthoekige deuromlijsting.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek