Burgerhuis in Louis-Philippestijl

Tekst van Burgerhuis in Louis-Philippestijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4460)

Enkelhuis met drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat). Merkwaardige bepleisterde lijstgevel met gebruik van blauwe hardsteen, uitgevoerd met een rijk Louis-Philippe-decor en 1858 gedateerd op gevelsteen.

Gevel per verdieping verticaal geritmeerd door fijne driekwartzuiltjes op veelhoekig basement en uitlopend op sterk bewerkte consoles die de gekorniste lijsten schragen en de bouwlagen markeren. Dit horizontaliserend effect wordt aangevuld door de eveneens gekorniste en doorlopende borstweringen en onderdorpels. Rechthoekige vensters en deur met afgeronde bovenhoeken in een halfronde riemomlijsting voorzien van sluitsteen met rijk decor. Laatstgenoemde wordt herhaald in de borstweringen. Gevelbekroning door middel van kroonlijst met tandlijst, eveneens gesteund door bewerkte consoles.

Oorspronkelijk raamhoutwerk met halfrondzuiltje op de makelaar; deur bewerkt met terugkerend second-empiredecor; recht middenkalf en smeedijzeren waaier. Breed winkelraam betreft verbouwing van twee vensters.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek