Den Gruenen Schilt

Voormalig huis genaamd de groenen Scilt (1562). Diephuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), in kern daterend uit de tweede helft van de 16de eeuw, doch verbouwd en aangepast.

Bakstenen trapgevel (tien treden) verlevendigd met zandsteen, afgezet met overhoekse topfialen (deels herbouwd); in traditionele stijl met laat-gotische inslag. Bewaarde rechte muurankers. Oorspronkelijke ordonnantie gewijzigd op eerste en tweede verdieping in de 19de eeuw: vier in plaats van vijf traveeën; rechthoekige vensters met arduinen lekdrempel en latei, laatstgenoemde ontlast door segmentboog. Oorspronkelijke derde verdieping: gekoppelde rechthoekige vensters met kwarthol geprofileerde zandstenen penanten; verwijderde kruiskozijnen en toegevoegde lekdrempels.

Onderste topgeleding geopend door middel van rechthoekige vensters; de latei van het middelste rust op consoles; eveneens toegevoegde lekdrempels. Erboven breder en dieper geplaatst middenluik, eveneens met latei op consoles, geflankeerd door rechthoekige luiken; de verweerde waterlijst die de aanzetten van de fialen verbindt, loopt om de muuropeningen heen.

Vrij recente, nogmaals aangepaste begane grond: verlaagde vensters in natuurstenen omlijsting: verder vlakke arduinen poortomlijsting op neuten, bekroond door waterlijst (19de eeuw?).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek