Gekoppelde neoclassicistische winkelhuizen

Tekst van Gekoppelde neoclassicistische winkelhuizen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4448)

Twee eertijds identieke bepleisterde en beschilderde neoclassicistische lijstgevels van elk twee traveeën en vier verdiepingen waarvoor bouwtoelating van 1833, in opdracht van Charles H. Jehu.

Nummer 22 deels met schermgevel voor diep gericht zadeldak (Vlaamse pannen), wat op mogelijke oudere kern duidt. Nummer 24 later verbouwd: verhoogde vierde bouwlaag en toegevoegde dakverdieping in pseudo-mansardedak (kunstleien).

Bel-étage geopend met rondboogvensters voorzien van geprofileerde booglijsten. onderling verbonden door over de penanten heenlopende imposten. Rechthoekige vensters met lekdrempels op bovenverdieping. Kordons onder de kroonlijst op klossen; in nummer 24 met tandlijst en uitgewerkte fries.

Begane grond later verbouwd: nummer 22 met houten winkelpui uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw; nummer 24 vrij recent verbouwd.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek