Elf achterhuizen

Schilderachtige, L-vormige gekasseide gang opklimmend tot tweede helft 16de eeuw, bestaande uit elf achterhuizen met oude kern in traditionele bak- en zandsteenstijl, later verbouwd en aangepast; naam Vlaaikensgang is jonger dan de gang zelf.

De huidige eigenaar, de antiquair Axel Vervoordt, wil het geheel opknappen en herwaarderen als typisch Antwerpse stadswijk. Het complex is uitgebreid met de reeds gerestaureerde koffiebranderij "La Javanaise" in de Pelgrimstraat nummer 4-6 en het huis "Cluyse" aan de Oude Koornmarkt nummer 26.

Op eerste binnenplaatsje gewitkalkte en gepekte gevels van twee bouwlagen onder lessenaarsdaken met een onregelmatige travee-indeling. Aan oostzijde lijstgevel van twee bouwlagen met insteek; huis nummer 1 heeft rondboogdeur met diamantsluitsteen en -imposten, ten noorden van de deur getralied stenen kloosterkozijn, ten zuiden houten kelderluik: boven overhoekse muizentand drie dakvensters waarvan het meest noordelijke met recente trapgevel.

Achtergevel van Oude Koornmarkt nummer 14, aan noordzijde: puntgevel van drie bouwlagen met twee traveeën op eerste bouwlaag en een op bovenverdieping; verbouwde rechthhoekige vensters met houten lateien, gerestaureerd topvenster met zandstenen negblokken, latei en onderdorpel; tweede travee van begane grond met rechthoekige doorgang naar Oude Koornmarkt.

Aan westzijde huisjes nummer 9-10-11, telkens twee traveeën. Rechthoekige vensters en deuren; nummer 11 heeft rechthoekige deur met waterlijst op consoles en bovenlicht; muurankers aan alle gevels.

Zuidzijde van drie bouwlagen en een travee onder lessenaarsdak boven een onregelmatige geprofileerde doorgang. Rechthoekige vensters, venster op bovenverdieping met kwarthol geprofileerde negblokken en waterlijst, hogerop luik.

Via doorgang, waarboven een Christusbeeld, naar een overdekt binnenplaatsje waarop aan noordzijde een rechthoekige deur uitgeeft; aan zuidzijde, in de hoek, gaat een houten trap naar de woonvertrekken op de verdieping; de oostzijde geeft uit op een volgende binnenplaats omringd door lijstgevels. Aan west- en zuidzijde gevels van drie bouwlagen met respectievelijk drie en twee traveeën van westgevel met bak- en zandstenen parement, door gevelankers gedateerd 1591, doorlopende kordons en muurankers; onder wigvormig ontlastingssysteem, kloosterkozijnen (eerste travee) met uitspringende tussendorpels en gerestaureerde stenen kruiskozijnen. Witgekalkte zuidgevel met muurankers, rechthoekige vensters met lekdrempels op derde bouwlaag, eerste travee van begane grond is breder en wordt volledig ingenomen door een korfboogvormige doorgang van baksteen met sluitsteen, neerkomend aan rechterzijde op een geprofileerde kraagsteen; langs deze doorgang komt men via een smalle gang bij de gerestaureerde koffiebranderij aan de Pelgrimstraat waar nu een privé-club, een tentoonstellingsruimte, een feestzaal en een restaurant ondergebracht zijn. Het rechthoekige venster naast deze doorgang draagt nog sporen van een kwarthol geprofileerde omlijsting en negblokken.

Gewitkalkte noord- en oostgevels van twee bouwlagen en twee traveeën met rechthoekige vensters en muurankers, steigergaten aan noordzijde en een tandlijst aan oostgevel. Voor noordgevel lage aanbouw onder lessenaarsdakje met rechthoekige ingang aan westzijde.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek