In de Blau Geydt

Voormalig huis genaamd de gulden Arent (1533) en "de blau Geydt (1715). Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen en zink).

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel in laatbarok-stijl, 1715 gedateerd op gevelstenen (MDCCXV en 1715). Sterke skeletstructuur: smalle penanten doorgetrokken over de borstweringen; horizontaal geleed door doorlopende waterlijsten en lekdrempels. Gekoppelde rechthoekige vensters; neggen met kwartholprofiel. Verdiepte borstweringen, gevuld met balusters of spiegel. Op balustrade van tweede bouwlaag: medaillon met geit in halfverheven beeldhouwwerk en inscriptie "in de blou Geydt".

Sterk geprofileerde daklijst op consoles, uitgewerkt met geringde leeuwenkop en schelpmotief; hiertussen werden panelen aangebracht met monogram of jaartallen. Bekronende dakkapel met vleugelstukken, afgedekt door een gebogen fronton met sierbol: rechthoekig venster in omlijsting van platte banden: jaartal 1715.

Verbouwde begane grond en storende lichtreclames.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek