Molenhuis van de Waeremolen

Tekst van Molenaarswoning en -hoeve van de Waeremolen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44310)

Molenhuis van de Waeremolen, met ommuurd voortuintje. Witgekalkte hoeve van het langgestrekte type; boerenhuis van anderhalve bouwlaag, met opkamertravee, zeker opklimmend tot de 18de eeuw, lager rechtergedeelte uit eerste helft van de 19de eeuw, haaks achtergelegen bakhuis gedateerd "1823". Bewaard houtwerk, onder meer voordeur met kenmerkend rond smeedijzeren hekwerk. In 1913 werd de eigendom verdeeld tussen de twee zonen van molenaar Vandamme: de ene kreeg de hoeve, de andere de molen, waarnaast een nieuw huis gebouwd werd (nummer 1).

• DEVLIEGHER L. 1984: De Molens in West-Vlaanderen, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 9, Tielt-Weesp, 332-333.

Auteurs:  Hooft, Elise; Callaert, Gonda