Huis den Gulden Hert

Hoek Oude Koornmarkt-Tempelstraat. Voormalig huis zogenaamd "den Gulden Hert", nu een bekend mosselrestaurant "Rooden Hoed" . Belangrijk hoekhuis met dubbele trapgevel (acht treden + topstuk), tweemaal drie traveeën, drie bouwlagen met insteek en zadeldak (Vlaamse pannen en kunstleien), in traditionele stijl met laatgotische inslag uit het vierde kwart van de 16de eeuw (nok loodrecht op de straat). Parement van zandsteen gemarkeerd door ankers met gekrulde spie. Verbouwde begane grond onder vroegere insteekverdieping; laatstgenoemde telde voor de verbouwing van de noordzijde vier en drie traveeën Rechthoekige, aangepaste kruiskozijnen met latere lekdrempels en vernieuwde bandomlijsting (westgevel). Tweeledige toppen met overblijfselen van waterlijsten en bekroning met overhoeks topstuk: in de onderste geleding een drielicht met breder en dieper middenvenster, in de bovenste een vierkant luik en steigergat. Opgeknapte voorgevels; de vensters van de tweede travee (noordgevel) zijn dichtgemetseld (baksteen). Op de begane grond zijn 19de-eeuwse winkelpuien aangebracht, afgezet met doorlopende puilijst. Achtergevel, richting Jan Blomstraat, eveneens met trapgevel.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek