Winkelhuis in neobarokstijl

Hoek met Tempelstraat - Handschoenmarkt nummer 16. Markant dubbel hoekpand in neobarokstijl uit het vierde kwart van de 19de eeuw, bouwaanvraag van 1883 naar ontwerp van architect J.B. Vereecken voor Senten-Van Zonneveld.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van zeven traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (leien) met versierde dakkapellen en oculi. De begane grond met winkelpuien, ten dele aangepast langs de kant van de Oude Koornmarkt, loopt schuin af naar de Handschoenmarkt.

Plastisch versierde bovenbouw met geblokte muurpilasters en doorlopende decoratieve borstweringen (balusters, maaswerk). Rechthoekige vensters, op de eerste bouwlaag gevat in entablementen, op de tweede in geriemde omlijsting met oren en spiegel; gekoppelde vensters in de vijfde travee. De afgeschuinde hoeken zijn voorzien van een loggia op schelpvormig kraagstuk bekroond met balkon op de tweede verdieping. De afzonderlijk uitgewerkte vierde travee - kleine vierkante gekoppelde vensters, breed paneelwerk, onversierde borstweringen - markeert de scheiding tussen de twee symmetrische hoeken. Een oorspronkelijke deuromlijsting (rondboogvormig) op de hoek van de Handschoenmarkt.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek