De Gulden Tessche

Diephuis van vier traveeën, drie bouwlagen met insteek en zadeldak (mechanische pannen) beëindigd met barokke in- en uitgezwenkte top, 1661 gedateerd in gevelsteen. Parement van zandsteen met gebruik van arduin voor versiering en omlijstingen.

Vereenvoudigde pui met rechthoekige muuropeningen.

Bovenbouw geritmeerd door krulankers en doorlopende lekdrempels: gerestaureerde kruiskozijnen en wigvormig ontlastingssysteem. De tweeledige top, eveneens gerestaureerd, is gemarkeerd door gekorniste waterlijsten, op de hoeken versierd met voluten en bolornament: in onderste geleding, verweerd rondboogvormig middenvenster verrijkt met sleutel en imposten: aan weerszij, een aangepast kloosterkozijn; in bovenste topgeleding, rechthoekig luik en volplastische spiegelboogdecoratie. Een driehoekig gebroken fronton op top.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek