De Gulden Zadel

Traditioneel diephuis van drie traveeën, drie bouwlagen en een insteek, afgedekt met zadeldak (mechanische pannen); gebouwd in het vierde kwart van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw.

Gecementeerde manke trapgevel (respectievelijk acht en tien treden + topstuk); bewaarde verankering, onder meer met gekrulde spie. Merkwaardige insteek van vier traveeën, gekoppelde rechthoekige vensters ingeschreven in een entablement van natuursteen.

Bovenbouw met rechthoekige aangepaste vensters op doorlopende lekdrempels. Tweeledige top met -en T-ankers; rondboogvormig tweelicht in onderste geleding en vierkant luik in bovenste. Bekronend overhoeks topstuk.

In de 19de eeuw verbouwde begane grond met winkelpuien en gekorniste puilijst op consoles.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek