Cafe in neoclassicistische stijl

Markant hoekhuis aan Quinten Matsijsdoorgang, respectievelijk vier en drie traveeën breed met drie bouwlagen onder mansardedak (kunstleien) met dakkapel en oculus. Bouwtoelating van 1895 naar ontwerp van architect Hendrik Krekel voor heer Ed. Van Eyndhoven.

Geordonneerde lijstgevel: op de begane grond met winkelpuien, afgeschermd door een brede gekorniste puilijst op bewerkte consoles: uitkragende bovenbouw opgevat als een grote witgeschilderde houten loggia - de eerste travee niet inbegrepen - met rechthoekige respectievelijk rondboogvormige vensters op doorlopende lekdrempels; blind langs de noordzijde.

Paneelwerk versiert de borstweringen, tenzij op de derde verdieping, westzijde, waar een uitsparing in de loggia plaats maakte voor een terrasje met ijzeren leuning. De afgeschuinde hoek is deels handig uitgewerkt als vierkante toren bekroond met veelzijdige lantaarn waarvan de peervormige spits heden verdwenen is.

Apart behandelde ingangstravee in baksteenmetselwerk versierd met witte banden en smalle rondboogvenstertjes die de achterliggende trappenhal verraden; rechthoekige deur met uitspringende druiplijst op consoles waarboven plaat met opschrift "Dit is in het Torentje".

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek