Steenakkermolen

Gelegen in de nabijheid van nummer 3, op de hoek bij de Waterstraat, links van voormalig molenaarshuis, zogenaamd "Steenakkermolen". Ter vervanging van een in 1914 vernielde molen, overbrenging in 1923 van de zogenaamde "Kruisbergmolen" (1790) uit Pittem. Opgeschoord in 1982. Houten staakmolen op vier bakstenen teerlingen, onder mansardekap. Verticale plankenbeschieting op zij- en voorkant; kunstleien op kap en windweeg. De ijzeren buitenroede is vermoedelijk de oudste, nog bestaande Verhaeghe-roede uit de periode voor 1897. Korenmolen. Maalzolder met haverpletter en buil. Steenzolder met 2 koppels maalstenen. Vang- en voorwiel.

Bewaarde inscripties: op standaard L. VAN/POUCKE/E (?) E (?) 1790.; op klauwijzer van voormolen .P.D.L.. en .1790.; OP middenlijst .Karel van Brabant 18(?)2.

• DEVLIEGHER L. 1984: De molens in West-Vlaanderen, Tielt, 286-287.
  • DEVYT C. 1966: Westvlaamse windmolens, Brugge, 90.