Gedenkteken voor gebroeders van Raemdonck

Tekst van Gedenkteken voor de Gebroeders Van Raemdonck en Amé Fiévez (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44056)

Gedenkteken voor de gebroeders Edward en Frans van Raemdonck, afkomstig uit Temse en samen gesneuveld in Steenstrate op 26 maart 1917, ingeplant aan de rechter oever van het IJzerkanaal in een door stenen pijlertjes en ijzeren staven omheind perk aansluitend bij de omgevende weilanden.

Sober en indrukwekkend monument naar ontwerp van kunstschilder K. De Bondt (Afsnee), 1933, aansluitend bij de modernistische architectuur met expressionistische inslag door zijn adequaat materiaalgebruik- betonblokken afkomstig van bestormde Duitse stampkotstelling -, en door zijn vormgeving herleid tot een interpenetratie van geometrische elementen binnen een afgeschuinde "blokstructuur". De overhoeks op elkaar gestelde kruisen groeien als het ware uit boven een "sokkel", afgelijnd door een suggestieve, verbindende lijst in overstek. Aan de voet, kleine gedenkplaat aan levens- en oorlogsfeiten.


Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & LION M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gedenkteken voor de Gebroeders Van Raemdonck en Amé Fiévez [online], https://id.erfgoed.net/teksten/44056 (geraadpleegd op ).