Hoeve 't Stampkot

Tekst van Hoeve en maalderij 't Stampkot (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44045)

"'t Stampkot", zie gevelsteen boven deur. Benaming verwijzend naar voormalige olieslagmolen aan Stampkotstraat, vanwaar straatnaam. Aanduiding van molen aldaar op kaarten van Ferraris (1770-1777) en Vandermaelen (1840-1845). Heden, hoeve met losse, bakstenen bestanddelen onder zadeldak (mechanische pannen), uit jaren 1920, opgesteld rond verhard erf; ligging aan kruispunt Diksmuidseweg-Stampkotstraat, met erftoegang aan kruising.

Boerenburgerhuis, palend aan Diksmuidseweg. Breedhuis met links risaliet van drie traveeën en twee bouwlagen - uitlopend op tuitgevel met aandak en muurvlechtingen - en twee rechter traveeën van één bouwlaag onder haakse zadeldaken. Aflijnend baksteenfries rechts. Rechthoekige muuropeningen verdiept in gedrukte korfboogomlijsting. Achterliggende stal- (nok haaks op huis) en schuurvleugel (nok parallel aan het huis); korfboogpoorten bij laatst genoemde.

Evenwijdig aan Stampkotstraat: bedrijfsgebouwtje van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Zijtuitgevels voorzien van aandak en muurvlechtingen: vooral getoogde muuropeningen onder strekse latei onder meer poort. Schuifplank opgehangen aan luifel op schoorstukken, boven zolderdeur. Lange gevels geritmeerd door spaarvelden en lisenen. Molenstenen, afkomstig van oude molen, aanleunend tegen voorgevel.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine