Verzoeningskruis

Tekst van Gedenkkruis voor de slachtoffers van de eerste gasaanval (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44044)

Zogenaamd "Verzoeningskruis" naar ontwerp van architect Tournon (Frankrijk) van 1961, ter vervanging van piramidevormig "Monument van gasaanval" naar ontwerp van de Franse beeldhouwer Maxime Réal del Sarte van 1929, in 1942 door Duitsers gedynamiteerd. Opgericht bovenop begraasde terp, afgezet met gedenksteen waarop volgend opschrift: "Het monument door het 418de regiment der Franse infanterie in 1929 opgericht om de eerste slachtoffers van de op 22 april 1915 gebruikte Duitse stikgassen te gedenken, werd in 1942 door de Duitsers vernield. De Franse en Belgische oud-strijders hebben het door dit kruis vervangen in een gemeenschappelijke wil tot vrede en verzoening in de wereld". Het geheel bevindt zich op een parterre met grind, afgezet met menhirs.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine