Pastorie

Tekst van Pastorie Sint-Machutusparochie met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43867)

Pastorie, ingeplant schuin tegenover de kerk in een volledig ommuurde en omhaagde, beboomde tuin (op de Ferrariskaart nog onbebouwd). Toegangspoort tussen gemetste pijlers en gekasseide oprit tegenover de voorgevel en voetgangerspoortje aan gelijkaardige pijlers, links met getraliede nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje, op de hoek met Fonteinstraat. Volgens archiefdocumenten muren respectievelijk gebouwd in 1876 en 1887.

Achterin gelegen pastoriegebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), naar verluidt voorheen op rechter zijgevel gedateerd 178., volgens Liber Memorialis gebouwd in 1774 door pastoor De Loose, gerestaureerd in 1878. Dubbelhuis met beraapte heden geelgeschilderde voorgevel op grijze gecementeerde plint, licht getoogde vensters in vlak omlijste grijsgeschilderde omlijsting met oren en sluitsteen, op arduinen dorpels, aflijnende hoekblokken en geprofileerde puilijst. Centrale rechthoekige deur in arduinen omlijsting; bovenlicht met fraai gesmeed ijzerwerk met rocaillemotieven. Links en rechts, respectievelijk garage en keuken onder lessenaarsdak.

Gelijkaardige, volgens archiefdocumenten in 1905 beraapte achtergevel met vlak omlijste vensters; persiennes aan benedenvensters en vlak omlijste deur met tussendorpel, identiek ijzeren smeedwerk en originele 18de-eeuwse spiegelboogdeur.

Bewaard 18de-eeuws interieur in rococostijl met centrale gang met paneeldeuren en links en rechts telkens twee kamers met stucplafonds en -schouwen; rechts salon met grote haard en ingebouwde hoekkastjes. Kelder met tongewelf en oorspronkelijke arduinen vloer onder linker salon.

• Wannegem-Lede, Pastorie Wannegem, Liber Memorialis.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen