Hoekhuis

Hoekhuis van drie bouwlagen Onder dubbel zadeldak (nok parallel aan Minderbroedersrui). Bak- en zandsteenbouw uit de eerste helft van de 17de eeuw, in 1924 grondig gerestaureerd door architecten Léon Stynen en Victor Gorlé (zie gevelstenen), waarbij de volledige pui omgebouwd werd in moderne, doch aangepaste stijl met artdeco-inslag; verder reconstructie van de kruiskozijnen, waterlijsten en aanvullingen van de speklagen met heden zeer vervuilde Euville-steen.

Minderbroedersrui-zijde: in 1924 volledig heropgebouwd waarbij de achterzijde aan de Grote Goddaert als uitgangspunt werd genomen. Lijstgevel met drie traveeën: bredere middentravee verhoogd in getrapt dakvenster uitlopend op overhoeks topstuk. Kruiskozijnen wigvormig ontlast: drielichten in middentravee. Steigergaten onder de daklijst. Natuurstenen pui met breed winkelraam, geflankeerd door twee rondboogdeuren op halfzuilen met art-decokapiteel: smalle driedubbele bovenlichten. Wijngaardbrug-zijde: dubbele trapgevel (acht treden + overhoekse topstukken) van zes traveeën; volledig opengewerkt in gekoppelde kruiskozijnen. In de toppen, rondboogluik en rechthoekige zijvensters; luikgat onder topstuk. Benedenverdieping met gedenkplaat aan het bezoek van A. Dürer aan Antwerpen. Grote Goddaert-zijde: lijstgevel van drie traveeën met getrapt dakvenster in verhoogde middentravee. Kruiskozijnen. Steigergaten onder de daklijst. Pui met getraliede vensters en rondboogdeur in geprofileerde omlijsting. Herstellingswerken worden voorbereid.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek