Pastorie

Tekst van Pastorie Sint-Denijsparochie en zondagsschool en tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43834)

Voormalige pastorie. Ingeplant ten zuiden van de kerk in deels ommuurde en omhaagde tuin met op de linker hoek een voormalig zondagsschooltje, palend aan de kerkhofmuur. Toegang via ijzeren hek aan vierkante gemetste pijlers; gekasseide oprit en axiaal pad geflankeerd door twee imposante tamme kastanjes en heraangelegde formele voortuin met buxushaagjes. Gerestaureerd naar plannen van architect M. Flamme van 1990.

Typisch pastoriegebouw met dubbelhuisopstand, oorspronkelijk zes traveeën met rechts aanbouwsel onder lessenaarsdak, in 1910 onder leiding van architect A. Eggermont hogeropgetrokken, heden zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, nok parallel met de straat), opklimmend tot eind 18de eeuw. Oorspronkelijk gekalkte, circa 1870 beraapte en thans lichtgeelgeschilderde verankerde bakstenen voorgevel met rechthoekige vensters op arduinen dorpels; nieuw houtwerk en persiennes. Behouden rechthoekige deur met bovenlicht in gekleurd glas en gesculpteerde fruitkorf; vlakke arduinen deuromlijsting onder waterlijst; originele deur. Rechts, gerestaureerde druivenserre van 1890. Vernieuwd interieur.

Deels heraangelegde en deels behouden pastorietuin met onder meer een zogenaamde "berceau" of loofgang in haagbeuk aangelegd in Zuidelijke hoek van de voorhof en prieel van lindenbomen in achtertuin. Indrukwekkende taxushaag tussen tuin en kerkhof.

Links aan de straat palend voormalig zondagschooltje gebouwd door de gemeente midden 19de eeuw op L-vormige plattegrond met behouden oudere kern van vroeger schuurtje palend aan de kerkhofmuur. Gerenoveerde bakstenen straatvleugel van drie traveeën onder schilddak (zwarte pannen) met rondboogvensters, nieuw houtwerk en luiken; oorspronkelijke middendeur vervangen door venster.

• HEISTERCAMP M. & HERTELEER D. 1983: Restauratieproject pastorij Lede (Wannegem), onuitgegeven studie, Hoger Architectuurinstituut Sint-Lucas Gent.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen