Winkelhuis

Tekst van Winkelhuis in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4378)

Dubbelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bepleisterde lijstgevel in neoclassicistische stijl uit het vierde kwart van de 19de eeuw, op smalle geprofileerde plint. Pui - met vijf traveeën - met centrale ingangsdeur tussen gekoppelde rechthoekige vensters op doorlopende lekdrempels; de smalle penanten zijn opgevat als gegroefde pilasters met Ionisch kapiteel. Bovenverdieping geritmeerd door kolossale pilasters die bovenaan verbonden zijn door middel van gelede kordons; verdiepte venstertravee, verrijkt met een guirlande-stucversiering op de borstwering tussen beide rechthoekige muuropeningen; bijkomende gietijzeren leuning op de bel-etage en decoratieve sleutel op de derde bouwlaag uitstekende kroonlijst: tand- en kordonlijsten tussen gekoppelde en uitgewerkte modillons. De begane grond werd onlangs opgeschillderd. Achtergevel aan Grote Goddaert: eenvoudige gecementeerde lijstgevel uit de 19de eeuw met dubbelhuisopstand: rechthoekige vensters met lekdrempels, op de eerste verdieping voorzien van rolluikkasten. Vleugeldeur in vlakke omlijsting met leuk getraceerd bovenlicht.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek