Villa Wel Tevreden

Zogenaamd Hotel Elim, voorheen zogenaamd Villa Wel Tevreden. Neoclassicistisch herenhuis gebouwd door toenmalige notaris-burgemeester J.-E. De Beer circa 1883. De tuin is aan de achterzijde met een bakstenen muur geleed door lisenen afgesloten van de straat, Rokegem. Landschapstuin met uitgeschulpte gazons en een vijverpartij afgeboord met bomen. Over de vijver, imitatiehouten brugje in beton. In de tuin, een Japanse notenboom (ginkgo biloba), witte esdoorn, zilverlinde, tamme kastanje, gewone esdoorn, rode beuk, treurbeuk, gewone es en plataan.

Onderkelderd dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (leien) met vorstkam van geglazuurde terracotta. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op gecementeerde plint, begane grond versierd met schijnbanden onder puilijst. Rechthoekige vensters gevat in geriemde omlijstingen, op de begane grond met rolluikkasten, op de bovenverdieping met sluitstenen versierd met hoofdjes. Doorlopende arduinen onderdorpels. Centrale deur met bovenlicht op trap, gevat in een rechthoekige omlijsting en met guirlandes uitgewerkt entablement onder kroonlijst op consoles. Eenvoudig hoofdgestel met kroonlijst op klossen en tandlijst. Beraapte zijgevels. Beraapte zijgevels. Links aanleunend vroeger kantoortje van één bouwlaag onder plat dak.

Interieur: centrale gang uitgevoerd in imitatiemarmer, voorzien van pilasters met paneelwerk en Ionische kapitelen. Vloer met kleurige cementtegels. Salon aan straatzijde voorzien van marmeren schouw in neo-Lodewijk XVI-stijl geplaatst onder een venster. Het aanpalende salon aan de tuinzijde heeft een merkwaardige exotische aankleding, stilistisch aansluitend bij het "japonisme" van het vierde kwart van de 19de eeuw. De wanden zijn met een lambrisering in bamboe afgezet. Erboven bevinden zich panelen met romantische geschilderde taferelen in bamboeomlijstingen: onder andere een vrouwenfiguur in klassieke klederdracht omgeven door een summier weergegeven landschap. Centrale luchter eveneens uit bamboe-elementen samengesteld. Plafond bij wijze van kosmische symboliek beschilderd met kleine swastika's.

Haaks achter woonhuis, koetshuis van één bouwlaag onder zadeldak (pannen) met beraapte gevel van vijf traveeën geritmeerd door rondboogarcade. Ertegen aangebouwde gebogen gevelserre, nu horend bij het aangrenzende perceel. Achthoekige volière.

Auteurs:  Lanclus, Kathleen