Traditioneel diephuis

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen (oorspronkelijk + insteek, zie achtergevel) onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw, doch later verbouwd. Voorgevel: recent (en verkeerdelijk) gedecapeerde bakstenen lijstgevel met sporen van zandsteen. Behouden muurankers. Loze ontlastingsbogen en wigvormig systeem opgenomen in muurbanden getuigen van verschillende verbouwingen. Huidige toestand uit de 19de eeuw: rechthoekige vensters met lekdrempels, deels ontlast door latei, deels door strek. Oorspronkelijke topgevel verbouwd tot derde bouwlaag en zadeldak afgewolfd. Houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige deur met restanten van een zandstenen, kwartholle omlijsting (negblokken).

Intacter gebleven achtergevel aan Kleine Goddaert: gecementeerde, deels gedecapeerde trapgevel (negen treden) met muurankers, uit de tweede helft van de 16de eeuw. Zandstenen onderbouw met keldermond en geprofileerde vooruitspringende plint; bovenbouw waarschijnlijk in traditionele bak- en zandsteenstijl. Zeer merkwaardige pui met vier traveeën en insteekverdieping. Vensters van de begane grond verlaagd en deels gedicht met baksteen. Behouden waterlijsten op de insteekverdieping. Kwartholle neggen. Rondboogdeur in kwarthol geprofileerde omlijsting. Tweede verdieping van slechts drie traveeën; rechthoekige vensters, verbouwingen van de oorspronkelijke kruiskozijnen. Onderste topgeleding met rechthoekig drielicht; latei van het breder middenluik rust op consooltjes. Hogerop, nog twee verkleinende luikgaten en balkgat.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek