Twee traditionele breedhuizen

Tekst van Twee traditionele breedhuizen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4366)

Twee breedhuisjes onder zadeldak (leien) uit de 16de eeuw, doch later verbouwd.

Deze woningen maken deel uit van een reeks schilderachtige, ondiepe huisjes gebouwd tegen de onvoltooide muren van het "Nieuw Werck" van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. De onregelmatige gevellijn volgt het verloop van de koormuur met steunberen.

Bepleisterde en beschilderde opstand, vermoedelijk uit bak- en zandsteen, met behouden muurankers. Kruis- en kloosterkozijnen naast aangepaste rechthoekige muuropeningen. Rechts, huisje met getrapte dakvensters; zijgevel scheimuur: tuitgevel met aandak en schouderstukken. Linker huisje bekroond door afgewolfd dakkapelletje.

Doorlopende houten winkelpui uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot eerste kwart van de 20ste eeuw, uitspringend ten opzichte van de gevel; deur in knik.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek