Beddermolen en molenaarswoning

Tekst van Beddermolen en molenaarswoning (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43650)

Oorspronkelijke abdijmolen "Bedder(en)molen". Achterin gelegen site van molen op molenberg en molenhuis met aanhorigheden gelegen in het landbouwgebied ten oosten van de dorpskom en ten zuiden van een recente woonwijk (vanaf jaren 1970).

Oudste duidelijke vermelding van een molen op deze plaats in 1535, voordien slechts aanwijzingen over "een" windmolen in het bezit van de abdij, vernieuwd in 1683 en in 1723 na brand hersteld als houten standaardmolen met open voet. Onder het Frans Bewind verkocht als nationaal goed en later eigendom van de familie de Trannoy. Buiten werking in 1948, restauratie in 1963-1964 na beschermingsbesluit van 1960. Molen in 1967 door bliksem getroffen en volledig door brand vernield met als gevolg de opheffing van de bescherming als monument van de molen zelf. Heropbouw, zonder binnenwerk, in 1981.

Even ten zuidoosten van de molen aarden erf met molenhuis ten noorden, schuur ten zuiden, stalling en verderop gelegen bakhuis ten oosten, omringende omhaagde tuin; restauratie- en verbouwingswerken naar ontwerp van F. Bonaert in 1966-1967.

Woonstalhuis van vier traveeën met lagere en smallere aansluitende stalling met jaartal 1682 (gesinterde steen) beide onder afzonderlijke, overkragende rieten zadeldaken (nok parallel aan de straat).

Verankerde baksteenbouw met diverse muuropeningen onder meer deels beluikte kruis- en bolkozijnen, eerstgenoemde met zandstenen negblokken. Opkamervenster in noordgevel. Korfboogdeuren, eertijds met geschilderde omlijsting (zie oude foto's), aan zuidzijde nu met zandstenen rechtstanden, ontlastingsboog en ovaal bovenlicht. Zuidgevel met zonnewijzer, westgevel met overluifeld laadluik, oostelijke stalgevel met hoger opgaand rondboogluik.

Parallelle schuur met uitgespaarde noordoostelijke en noordwestelijke ingangstraveeën onder rieten schilddak, deels baksteen-, deels vernieuwde vakwerkbouw. Haakse stalling van drie traveeën onder pannen zadeldak. Rondboogdeur onder gevelsteen met wapenschild en jaartal 1922; voorts ovaal venster en aangepaste rechthoekig poortje. Meer ten oosten dubbel bakstenen bakhuis onder pannen bedaking (nok parallel aan de straat).

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, dossier A/0357.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Steyaert, Rita