Ambrosiushoeve

In 1696 aangekocht door de abdij van Tongerlo en in 1718 heropgebouwd. L-vormig woonstalhuis met ouder ten westen gelegen woonhuis (zie jaartal 1718 in westgevel en inplanting op de Ferrariskaart 1771-1777) en latere stalling ten oosten, onder afgewolfde bedaking (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), recentere bijgebouwen ten oosten. Verankerde baksteenbouw met gekalkte banden in het zuiden woonhuisgevel. Rechthoekige muuropeningen met houten lateien, houten kozijndeurdeur met geprofileerde tussendorpel. In, met jaartal van gesinterde baksteen, gedateerde westgevel, verlaagd opkamervenster (zie rollaag) en getoogd betralied keldervenster. Noordoostelijke hoek met bewaarde moosbank. Schuur van vier traveeƫn onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen en golfplaten); verankerde baksteenbouw met aflijnende baksteenfries.

• VAN SPILBEECK W., De abdij van Tongerloo. Geschiedkundige navorsingen, Lier-Geel 1888, Facsimile uitgave, Instrumenta Praemonstratensia, fasc. I, Averbode, 1997, p. 522.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Steyaert, Rita