Café in neoclassicistische stijl

Tekst van Café in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4349)

Hoekhuis van drie + zes traveeën en drie verdiepingen onder pseudo-mansardedak (kunstleien), geopend door houten dakkapellen met fronton en vleugelstukken; bouwaanvraag van 1896 met ontwerp van architect Joseph Hertogs in opdracht van C.J. Bal.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met afgeronde hoek, in neoclassicistische stijl. Horizontaal geritmeerd door doorlopende puilijst, lekdrempels, kordons en kroonlijsten. Begane grond verlevendigd met imitatiebanden en geritmeerd door rondbogen met geprofileerde archivolten op onderling verbonden imposten.

Bel-etage van de voorgevel geopend door middel van drielichtsvenster met balustraden, bekroond door balkon op consoles met ijzeren leuning tussen postamenten. Voorts rechthoekige vensters in riemomlijsting.

Borstweringen van de zijgevel uitgewerkt met spiegels en panelen. Gevelbekroning door middel van gelede architraaf, fries met casementen en houten kroonlijst.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek