Hof ter Bruggen

Tekst van Kasteeldomein Hof ter Bruggen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43386)

Het "Hof ter Bruggen" is een belangrijk ensemble met kasteel, kapelletje en hoeve. Middeleeuwse nederzetting, vermeld sinds de 12de eeuw. Omgracht domein met voorheen volledig afgesloten binnenhof. Poorttoren met duiventil uit de 18de eeuw aanknopend bij de Franse classicistische stijl; boven de inrijpoort, twee wapenstenen, onder meer van de familie de Plaine. Aanpalende vleugel (dienstruimten) door middel van muurankers gedateerd 1640. Rechts, het kasteel met kern uit de 17de eeuw; traditionele zandstenen trapgevel met kruisvensters; van 1648 daterend rondboogdeurtje in de langsgevel. Uitbreiding in Louis XV-stijl, circa 1750. Afgebroken westvleugel. Wagenhuis met uitgewerkte arcade (18de eeuw).