Parochiekerk Sint-Martinus van Tours

Tekst van Parochiekerk Sint-Martinus van Tours (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43358)

Heterogeen geheel samengesteld uit drie diepe beuken van vier traveeën, een uitspringend transept met kruisingstoren en een polygonaal koor met moderne bijbouwen.

Zware zandstenen toren op vierkante basis, opgetrokken boven de koortravee; kruisribgewelven op de begane grond; oude kern waarschijnlijk in overgangsstijl (circa 1200); latere verbouwingen en schilderachtige torenspits begin 17de eeuw(?).

Noordkruisarm van zandsteen, haast gelijktijdig met het koor opgetrokken in gotische stijl; zuidkruisarm opgetrokken uit bak- en zandsteen in 172. (jaartal voorheen op de buitenpuntgevel; zie grafsteen van de de Mérodes binnenin).

Koor in laatgotische stijl (16de eeuw) met typisch Brabantse steunberen, bakstenen gewelfvlakken en gehistoriseerde kraagstenen.

Neogotische beuken door Fr. Beyart gebouwd in 1890 (gedenksteen achter in de zuidzijbeuk).

Mobilair. Barok bustereliekschrijn (18de eeuw) in de zuidtranseptarm; doopvont, 17de eeuw. In het koor, grafsteen van prins de Rubempré (+ 1707); in de Sint-Hubertuskapel (zuidkruisarm), grafzerk van de familie de Mérode (van 1712 tot 1730).