Benedictijnenvrouwenabdij

Gesticht door Godfried I van Brabant bij het begin van de 12de eeuw. Gotische spitsboogpoort met afschuining-profiel in de zandstenen benedenverdieping van het later uitgebreid en gewijzigd poortgebouw (18de en 19de eeuw ?); goed bewaard houtwerk met ijzeren beslag; doorgang overkluisd met een spits tongewelf. Aanhorigheden in traditionele stijl uit de 17de en 18de eeuw (heden verbouwd tot woning). In de vernieuwde omheiningsmuur opnieuw gebruikt, 18de-eeuws zandstenen rondboogdeurtje met geprofileerde imposten en hartmotief in de sluitsteen (nummer 34). Classicistisch hoofdgebouw uit het vierde kwart van de 18de eeuw; blijkbaar grondig aangepast (heden retraite-huis).