Parochiekerk Sint-Bartholomeus

Tekst van Parochiekerk Sint-Bartholomeus (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43343)

Van de voormalige gotische constructie uit de 16de eeuw, opgetrokken uit baksteen met speklagen van zandsteen, resten nog: het veelhoekige koor voorzien van steunberen, verlicht door vensters met flamboyant maaswerk (gedeeltelijk gerestaureerd) en afgedekt met een houten spitstongewelf uit dezelfde tijd (zie het koor te Kortenaken, Hoeleden enzoverder); de noordsacristie, de noorddwarsarm van het transept en een deel van de noordzijbeuk. Een gevelsteen in de koorsluiting herinnert aan een restauratie in 1730. Het overige is neogotisch, onder meer de westtoren. Praalgraf van de familie d'Aarschot-Schoonhoven in het zuidoosten (19de eeuw).

Mobilair. Sint-Sebastiaansbeeld in de noordkruisarm (volkskunst 17de eeuw); koorgestoelte met renaissancistische inslag (eerste helft 17de eeuw); fraaie, gotische grafsteen van R. de Schoonhoven (+ 1510) en A. van Nassau (+ 1502); middeleeuwse, stenen doopvont (13de of 14de eeuw).