De Stove

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien), in kern opklimmend tot de 16de eeuw.

Bakstenen trapgevel (zeven treden) met enkele sporen van zandsteen, uitlopend op veelhoekig topstuk en rechts voorzien van een schouderstuk; ingrijpend gerestaureerd en herbouwd in het tweede kwart van de 20ste eeuw.

Hoge arduinen plint met getralied keldervenster. Muurankers. Beluikte rechthoekige vensters met arduinen lekdrempel en latei, laatstgenoemde ontlast door segmentboog. Eénledige top geopend door middel van rondboogvenster.

Neobarokstijl van blauwe hardsteen: geblokte rechthoekige deur in spiegelboogomlijsting op neuten. Sleutel met inscriptie "De Stove", gestrekte waterlijst bekroond door bovenlicht met vleugelstukken.

Aangebouwde afsluitmuur met poort in neoclassicistische stijl waarvoor bouwtoelating van 1859. Rechthoekige omlijsting van blauwe hardsteen voorzien van neuten en brede sluitsteen. Gestrekte waterlijst gestut door gecanneleerde platte consoles.

Belangrijkere en beter bewaarde zijgevel (oost). Bak- en zandstenen lijstgevel van vijf traveeën en twee verdiepingen. op hoge zandstenen sokkel met keldervensters; sporen van de vroegere indeling, speklagen. Rechthoekige, deels beluikte vensters met arduinen latei, lekdrempel en ontlastingsboog, zijnde verbouwde kruiskozijnen. Steigergaten onder geprofileerde daklijst, onderbroken voor twee getrapte dakvensters met overhoekse topstukken. Aangebouwd trappenhuis of benedenbouw van huistoren (?) op veelhoekige plattegrond. Zand- en baksteenbouw in traditionele stijl uit de eerste helft van de 16de eeuw, beëindigd met daklijst op consooltjes onder piramidale leien bedaking. Deurtje met latei op karbeeltjes en vergrote, verlaagde venstertjes.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek