Herenhuis in second-empirestijl

Tekst van Herenhuis in second-empirestijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4319)

Herenhuis van zes traveeën en drie bouwlagen in second-empirestijl van circa 1855-60.

Lijstgevel met dubbelhuisopstand deels bepleisterd, deels gecementeerd, op een sokkel van arduin. Imitatiebossage op de begane grond. Platte doorlopende puilijst onderlijnd door de telkens weerkerende versiering op de borstwering van de hoofdverdieping; aangepaste rechthoekige vensters voorzien van doorlopende gekorniste lekdrempels op de tweede, eenvoudige lekdrempels op consooltjes op de derde bouwlaag.

Nauwelijks uitspringend poortrisaliet; rechthoekige poort gevat in geprofileerde arduinen omlijsting: daarboven, breed balkon met opengewerkte leuning op fraaie consoles; verfijnd houtwerk van de vleugeldeur met lijst- en spiegelwerk onder de twee halfronde bovenlichtjes; op de hoofdverdieping deurvenster in geriemde omlijsting, eveneens bekroond met versierd balkon op consoles. Klassieke kroonlijst met tandlijst, geschraagd door paarsgewijs geplaatste, fel gedecoreerde consoles.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek