Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Osseweg

Tekst van Bedevaartcomplex Onze-Lieve-Vrouw van de Osseweg (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43168)

EĆ©nschepig, op een veelzijdig koor uitlopend gebouwtje, bekroond met een klokkentorentje. Westgevel en sokkel der muren van bak- en zandsteen in laatgotische stijl (16de eeuw); zijmuren heropgebouwd in de 18de eeuw; in neogotische stijl gewijzigde verruiming aan de zuidzijde. Koor opgetrokken uit dezelfde materialen (voorheen gedateerd 1538), doch grondig veranderd in het midden van de 18de eeuw; classicistisch venster en deur(?) in de koorsluiting; jaartal 1751 op het plafond van het koor.

Mobilair. Doksaal, gedateerd 1613, versierd met veertien beschilderde houten panelen, vermoedelijk uit dezelfde tijd; schilderij in de beuk (18de eeuw); enkele barok- en folkloristische beelden uit 17de en 18de eeuw (onder meer Heilige Maagd met Kind). Barokaltaar (1765) en -biechtstoelen (18de eeuw).