Poort naar Zilversmidgang en Ziversmidspand

Tekst van Poort naar Zilversmidgang en Zilversmidspand (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4309)

Vlakke rondboogpoort van bepleisterde en beschilderde natuursteen uit de tweede helft van de 16de eeuw. Geeft toegang tot een gedeeltelijk overwelfde gang, de "Zilversmidgang". Deze gang vormde vroeger een verbinding tussen de Koepoortstraat en de Hofstraat, huis "Den Rhijn", (Oude Beurs). Genaamd naar het lokaal van de Zilversmeden, waarheen hij leidde. Dit "Zilversmidspand" werd in 1595 verkocht aan een wijnhandelaar. Van 1797 tot 1770 was het gebouw in het bezit van de zilversmeden. Tijdens de Franse bezetting was het de zetel van het comité dat het opgeëiste goud- en zilverwerk uit de kerken in ontvangst nam. Van 1798 tot 1897 vonden de zwartzusters, wier klooster gesloten was, hier een onderkomen. Heden opslagplaats.

In zijn huidige toestand is de "Zilversmidgang" een lichtjes versmallende, doodlopende gang, vooraan overwelfd met een tongewelf (tweede helft van de 16de eeuw).

Links, achter een afsluitmuur, het "Zilversmidspand", ook "Bruiloftskamer" van het voornoemde ambacht genoemd. Bak- en zandsteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak tussen twee trapgevels: in traditionele stijl uit de tweede helft van de 16de eeuw. Oostgevel, trapgevel, gerestaureerd in de twintiger jaren van 20ste eeuw: boven de ingang een recent Mariabeeld in nis. Zeer verweerde zijgevel met gedeeltelijk gedichte kruiskozijnen en twee getrapte dakkapellen. Inwendige constructie met behouden zware moer- en kinderbalken. Gebouw sluit aan bij achterhuis van Oude Beurs nummer 27.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Poort naar Zilversmidgang en Zilversmidspand [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4309 (geraadpleegd op ).