Parochiekerk Sint-Laurentius

Tekst van Parochiekerk Sint-Laurentius (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43066)

Hoge westtoren, in het zuidoosten geflankeerd door een torentje, drievoudig schip van zes traveeën (zijbeuken tijdens de restauratie op ongelijke wijze naar het westen verlengd), transept en vijfzijdig koor voorzien van steunberen. In het zuidoosten moderne sacristie.

Stoere, laatromaanse toren (circa 1200) op vierkant grondplan, gebouwd van kwartsiet van Overlaar; hoogste verdieping voorzien van galmgaten met rollijst; benedenverdieping, in verbinding met het schip, later overkluisd met een gotisch gewelf. Romaanse beuken, uit de 12de eeuw, voorzien van pijlers met geprofileerde imposten; steunmuren van zachte tufsteen.

Middenbeuk overdekt met een vlak plafond geritmeerd door slecht gerestaureerde moerbalken. Niet uitspringende gotische dwarsbeuk, blijkbaar gelijktijdig met het koor opgericht.

Helder koor van zandsteen in Brabantse gotische stijl (15de eeuw). Geheel grondig vernieuwd tijdens de restauratie.

Mobilair. Gotische doopvont van de 16de eeuw.