Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Tekst van Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4294)

Hoekhuis van vier + zes traveeën en vier bouwlagen onder pseudo-mansardedak (kunstleien) met houten dakkapellen; waarvoor bouwaanvraag in 1883 voor het bouwen van een winkelhuis naar ontwerp van architect Ernest Stordiau in opdracht van juffr. Thérèse Helen, van dezelfde architect een tweede bouwaanvraag in hetzelfde jaar voor het bijbouwen van de 3 linker traveeën.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevels, door middel van pilasters - op twee bouwlagen geblokt, op hoogste verdieping als het ware kolossaal opgesteld - geordonneerd, waardoor de traveeën gebundeld werden, in de zijgevel drie aan drie, in de voorgevel twee aan twee. Rechthoekige vensters in licht geprofileerde omlijstingen; lekdrempels. Kroonlijst met tandlijst en modillons.

Begane grond circa 1920-30 voorzien van een groen-marmeren bekleding; ijzeren veelhoekige deur met bovenlichten (voorgevel) uit deze periode, evenals ijzeren leuningen voor de deurramen van de bel-etage. Recente aluminium deur in afgeschuinde hoektravee.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1883#518 en 1883#1123.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek