Neoclassicistisch hoekhuis

Tekst van Neoclassicistisch winkelhuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4291)

Neoclassicistisch hoekhuis van drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak met dakkapellen (kunstleien) uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van drie traveeën, beëindigd in kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensters in riemomlijsting; lekdrempels op de derde verdieping rusten op consooltjes. Verbouwde begane grond.

Op hoekpenant: Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind op linkerarm, scepter in rechterhand, beiden gekroond. Sokkel in de vorm van een wereldbol versierd met de zinnebeelden van de vier evangelisten (engel, leeuw, os en arend respectievelijk voor Matteus, Marcus, Lucas en Johannes). Eenvoudig gesmede lichtarm.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek