Burgerhuis Ark van Noë

Tekst van Burgerhuis Ark van Noë (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42906)

Belangrijke woning in traditionele bak- en zandsteenstijl bestaande uit twee vleugels op L-vormig grondplan.

Dwarsgebouw, gedateerd 1609, voorzien van speklagen en kruisramen; laatstgenoemde met dubbele ontlastingsbogen op de beneden- en strek op de bovenverdieping.

Langsvleugel, aan de straatzijde, uit 17de of begin 18de eeuw. Gevel afgezet met bolvormige steigergatvullingen onder een gemoulureerde kroonlijst. Kruisramen met accoladevormige ontlastingsboog. Zandstenen rondboogdeur met geprofileerd beloop en hoekstenen gemarkeerd door een gestrekte waterlijst. Sporen in het metselwerk wijzen op een ongeveer gelijktijdig bijbouwen van de laatste twee traveeën. Uiterst links, rondbooginrijpoort met zandstenen posten en uitspringende druiplijst. Ramen op de begane grond verlaagd tijdens de 18de eeuw.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis Ark van Noë [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42906 (geraadpleegd op ).