Den Scilt van Oostenrijck en Den Jonghen Moriaen

Tekst van Den Jonghen Moriaen en den Schilt van Oistenrijck (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4286)

Voormalige huizen "den Scilt van Oostenrijck" en "den Jonghen Moriaen" (1534). Twee diephuizen met twee bouwlagen en respectievelijk twee en drie traveeën, elk onder zadeldak (Vlaamse pannen). Twee grondig gerestaureerde trapgevels (acht treden) met vernieuwd natuurstenen parement, bekroond door overhoeks topfiaal en sierbol, opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw of het eerste kwart van de 17de eeuw. Gerestaureerde kruiskozijnen op de bovenverdieping. Identieke indeling van de geveltoppen: rondboogvormig middenluik in omlijsting met sluitsteen en imposten met diamantkoppen geflankeerd door kloosterkozijnen. Erboven een eenvoudig luikgat. De waterlijsten lopen om de muuropeningen heen. Aangepaste begane grond. Vormt stedebouwkundig en architectuur-historisch geheel met nummers 27-29-31.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek