Sint-Janshospitaal

Vermoedelijk gesticht circa 1200; na de troebelen van de 16de eeuw werd getracht het bestuur ervan over te dragen aan de geestelijke autoriteiten. Tijdens de belegering van de stad in 1635 werden de gebouwen grotendeels verwoest en nadien geleidelijk heropgebouwd. Het voorheen merkwaardige ensemble in traditionele bak- en zandsteenstijl, voorzien van een kapel uit de 16de eeuw, werd gedeeltelijk gesloopt, verbouwd en onderverdeeld in particuliere woningen. De bewaard gebleven delen getuigen van een zekere rijkdom en verzorging in de afwerking.

Nummer 12. Begin 17de-eeuws hoekhuis, twee verdiepingen en zadeldak. Zijtrapgevels verrijkt met speklagen. Kruisvensters (ontlastingsbogen met zandstenen sleutel aan de voorgevelzijde) en geprofileerde puilijst. Heden verlaten en bouwvallig.

Nummer 14 en volgende. Bak- en zandstenen langshuizen uit de 17de eeuw op kwartsieten sokkel met afschuining van zandsteen. Licht gebogen zadeldak op houten modillons; zijtrapgevels. Eenvoudige gevelordonnantie met kruisvensters en smalle vensters met middenkalf op de bovenverdieping. Wijzigingen uit einde 18de eeuw: rechthoekige vensters en deuren voorzien van uitstekende sluitstenen (nummers 16-18); en uit 19de en 20ste eeuw: veranderingen aan de muuropeningen. Hoek Gasthuismolenstraat: voormalige gasthuismolen, met jaartallen 1298-1925, laatstgenoemde wijzend op de wederoprichting.