Bogaardenklooster

Tekst van Priorij van de beggarden met ommuurde tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42844)

Gesticht in 1276 onder de bescherming van hertog Jan I van Brabant. Na inname van de stad in 1635, verwoest en heropgebouwd.

Circa 1796 opgeheven en gebouwen gebruikt door de rijkswacht en als onderwijsinrichting. Later in kleine loten verkocht en heden sociaal centrum van het Rode Kruis.

Ruim, twee verdiepingen hoog bakstenen gebouw op kwartsieten sokkel, afgedekt met een schilddak, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw; regelmatige hoekkettingen en steekboograamomlijstingen van zandsteen. Zijgevel bekroond met een driehoekig fronton.