Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

Tekst van Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42812)

Uit de tweede helft van de 18de eeuw ingeplant op een eertijds volledig omgracht domein.

Twee verdiepingen hoog dubbelhuis met schilddak, voorzien van twee dakvensters die geflankeerd zijn door volutenzijvleugels en bekroond met een driehoekig fronton. Onderbouw en hoekkettingen van ijzerzandsteen; voor het overige: baksteenbouw verrijkt met zandsteen ter omlijsting van de steekboogramen met sluitsteen; de deur is daarenboven verfraaid geprofileerde rechtstanden en een uitstekende sleutel en bekroond met een sterk uitspringende druiplijst.

Voorheen prijkte op de gevelsteen boven de deur, het wapen van de Sint-Geertrui-abdij, waarvan de parochie afhing; het werd weggehakt tijdens de Franse Omwenteling.

Neoclassicistisch poortgebouw; wagenhuis van circa 1800; later gedeeltelijk aangepast voor woonvertrekken.