Hof Oudenvoorde

Fraaie gesloten hoeve "Hof Oudenvoorde", vermeld sinds de middeleeuwen; van 1661 af, eigendom van het Luxemburg- of Myliuscollege (Leuven). Bestaande gebouwen opgetrokken tussen 1751 en 1755 en nog aanknopend bij de traditionele bak- en zandsteenstijl. Merkwaardig en goed bewaard ensemble.

Boerenhuis en aanhorigheden opgesteld rondom het grote rechthoekige erf waartoe toegang verleend wordt door de rondbooginrijpoort in de vierkante toren met duifhuis.

Langsschuur (evenwijdig met woonhuis, op de korte zijde), met zijgevel voorzien van vlechtingen, en drie oculi en een arduinen wapensteen in reliëf met opschrift M . S / AN (jaartal 1755, heden onleesbaar geworden).

Woonvertrekken met één verdieping; rechthoekige deur met gestrekte latei rustend op consooltjes.

Aanpalende koestal met Boheemse kappen op zeshoekige en ronde zuiltjes met geprofileerd basement.

Afzonderlijk gelegen logiesgebouw met twee verdiepingen op vierkante plattegrond (mogelijk oudere onderbouw); mansardedak voorzien van dakvensters.