Parochiekerk Sint-Paulus

Gevoelig gewijzigd romaans gebouw, bestaande uit een toren met traptoren, drie beuken van drie traveeƫn onder een dak en een koor dat uitloopt op een halfronde apsis geflankeerd door sacristieƫn.

Romaanse toren (einde 12de eeuw) met toegemetselde galmgaten; verbouwd met baksteen in de Moderne Tijd; kegelvormig stenen dak ter bekroning van het zuidelijke torentje; gewelven in overgangsstijl op de begane grond.

Barokportaal, versierd met een beeld van de patroonheilige en gedateerd 1699 op de makelaar; noordelijke bijbouw van baksteen in de 18de eeuw opgericht in het verlengde van de zijbeuk.

In de romaanse beuk werden twee paar pijlers verwijderd in 1715 (jaartal op een gewelfvlak) bij het aanbrengen van de barokoverkluizing, die het plafond en de oorspronkelijke vensters verbergt; opgehoogde vloerbekleding; merkwaardig romaans dakgebint bewaard onder de bedaking van de beuk en het koor (eerstgenoemde aangepast in 1781).

Zijbeuken verhoogd bij de overwelving; originele vensters nog zichtbaar onder de bepleistering; deur in het midden van de zuidzijbeuk, circa 1700 toegemetseld.

Koor (begin 13de eeuw) vermoedelijk kort na de beuken bijgebouwd (zie versiering in de zuidwestelijke hoek); de muurversiering bestaat uit een geprofileerde plint en opgaande lisenen, bekroond met imposten, waartussen een boogfries loopt die opgevangen wordt door gebeeldhouwde kraagstenen; vensteropeningen en overkluizing verbouwd in laatgotische stijl (gewelf gedagtekend 1695).

Noordsacristie met tongewelf aan het presbyterium toegevoegd tijdens de 13de eeuw. Zuidsacristie uit einde 18de eeuw(?), ter plaatse van een voormalig vertrek dat waarschijnlijk romaans was en overkluisd.

Momenteel restauratie aan de gang.

Mobilair. Muurschilderingen in het koor (worden nu blootgelegd); barokschilderijen uit de 18de eeuw. Barokmeubilair uit de tijd der verbouwingen (klein noordaltaar gedateerd 1640).