Parochiekerk Sint-Catharina

Vrij ruim, uit Ledesteen opgetrokken gebouw van gotische oorsprong, dat in zijn ensemble een pittoresk volumespel vertoont.

Het grondplan omvat een westtoren tussen twee bijbouwen in het verlengde van de zijbeuken, een driebeukig schip, oorspronkelijk van vijf traveeën, een transept en een drie traveeën diep koor voor een semi-decagonale apsis. Noordsacristie in traditionele stijl (16de eeuw?); moderne zuidsacristie. Vrij logge toren op vierkante plattegrond met vier verdiepingen, voorheen geflankeerd door een traptoren in de zuidoosthoek (bewaarde sporen), gebouwd in overgangsstijl, zoals het schip (eerste helft 13de eeuw); begane grond voorheen voorzien van muuropeningen op de drie zijden en overkluisd met een kruisribgewelf opgevangen op kraagstenen; spits van 1626-1628 (naar archiefteksten); Louis XVI-westportaal en -venster (einde 18de eeuw).

Oorspronkelijk vijf traveeën diepe beuk op pijlers en voorzien van rondboogbovenlichten (heden dichtgemetseld) en van een vlak houten plafond; ontdaan van zijn oostelijke pijlers bij de toevoeging van het dwarsschip (begin 15de eeuw); laatstgenoemde aangevat met de zuidkruisarm: in gotische stijl met rijzige verhoudingen en vermoedelijk voorziene of voltrokken overkluizing (sporen, ogiefbogen; steunen van de zuiddwarsarm).

Zijbeuken verhoogd en doorbroken met brede, classicistische vensters in midden 18de eeuw (jaartal 1758 op het kruisingsplafond).

Rijzig en breed koor begonnen circa 1263 (naar archiefteksten); gekoppelde muraalzuiltjes die van de cordonlijst tot aan de geboorte der kruisgewelven opgaan; met loofwerk versierde sluitstenen en dekplaten; kraagstenen versierd met maskerkoppen; gesculpteerde zwikken; grote lavabo onder een drielobbig boogveld ingewerkt in de zuidmuur; sacramentsnis in de as; twee deuren verfraaid met bloemmotieven.

Mobilair. Overblijfselen van laat-middeleeuwse muurschilderingen in de zuidkruisarm, twee luiken van een triptiek (circa 1600), beelden (gotische stijl en volkskunst, 16de en 17de eeuw); renaissancebiechtstoel (begin 17de eeuw).