Neoclassicistische lijstgevel

Tekst van Herenhuis met barokarcade en achterhuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4279)

Eenvoudige neoclassicistische lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, waarvoor bouwtoelating in 1889; echter met oudere kern. Rechthoekige vensters in omlijsting van platte banden; doorgetrokken lekdrempels; panelen op de borstweringen. Puilijst, gekornist en geprofileerd boven de voormalige ingang. Kroonlijst met tandlijst en klossen; eronder een geleed kordon. Verbouwde begane grond .

Zeer merkwaardige binnenplaats: oostvleugel met overblijfselen van een tweeverdiepingen gaanderij in blauwe hardsteen, in de 17de eeuw te dateren. Benedenverdieping met rondboogarcade; archivolten met diamantkopsluitsteen op Toscaanse zuilen. Boogzwikken met gebeeldhouwde tondi en gesculpteerde rozetten. Bovenverdieping geritmeerd door Ionische zuiltjes op sokkels, waartussen balustrade; bekroond door hoofdgestel. Werd gedicht en voorzien van rechthoekige vensters (19de eeuw).

Achtergebouw met wit natuurstenen parement uit de 17de eeuw. Blauw hardstenen deur- en vensteromlijstingen, circa 1750 toegevoegd. Oorspronkelijk schrijnwerk van deur en bovenlicht en twee schuiframen met sierlijke roedeverdeling. Gebouw zelf omgevormd tot open parking, toegankelijk via de Sudermanstraat; moerbalken bleven echter zitten. Olieverfschilderingen op doek van zoldering en wanden weggenomen en in het bezit van de eigenaar. Marmeren gesculpteerde rococoschouw met versierde gietijzeren haardbekleding (circa 1750) bevindt zich heden in voorgebouw. Westelijke scheimuur binnenplaats: overblijfselen van vensters uit de 17de eeuw.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1889#505 (aanvraag voor een nieuwe voorgevel).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek