Kasteel van Ravenstein

Het Kasteel van Ravenstein is gelegen aan de Koninklijke Wandeling in het Zoniënwoud (heden Royal Golf Club van België).

Het domein omvatte het in 1571 verwoeste jachthuis der hertogen van Brabant. Bij het begin van de 18de eeuw, eigendom der familie van Gemert, en vanaf 1757 van de Francolets, ontvangers van het Rode Klooster te Oudergem en van het kapucijnenklooster te Tervuren.

Wederopbouw van het kasteel kort na 1757; fraai en mooi ingeplant rocaille gebouw met twee verdiepingen, afgedekt met een schilddak; rijk uitgewerkte deuromlijsting. Grote schuur en wagenhuis uit de 18de eeuw(?). Het ensemble werd in 1826 verworven door de Prins van Oranje, nadien eigendom van het Rijk en Koninklijke Schenking in april 1900.

Heden voorzien van latere bijbouwen die het voorheen elegante ensemble verzwaren.