Pastoriesite Sint-Martinusparochie

Tekst van Pastorie van de Sint-Martinusparochie met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42718)

Omgracht dubbelhuis uit de 17de eeuw (nummer 8), dat grondig aangepast werd tijdens de 18de eeuw. Baksteenbouw met gebruik van zand- en ijzerzandsteen (laatstgenoemde onder meer voor de sokkel). Twee verdiepingen hoge woning afgedekt met een schilddak voorzien van dakkapellen en een kleine klokkentoren. Steekboogramen en daklijst uit tweede helft 18de eeuw; bewaard gebleven spoor van een dubbele ontlastingsboog wijzend op de oorspronkelijke kruiskozijnen. Vernieuwde vensteromlijstingen op de bovenverdieping, verbrede deur.

Kleine, grondig gerestaureerde bijbouw (nummer 10) gedateerd 1685 (muurankers).

Poortgebouw met uivormige spitsbekroning; korfbooginrijpoort geflankeerd door steunberen van ijzerzandsteen; rechthoekig raam met middenkalf gevat tussen de gleuven van de voormalige ophaalbrug.