De Koninck Van Spaniën met poortgebouw

Deurtravee. Gereinigde baksteenbouw bekleed met blauwe hardsteen en zandsteen; uitgevoerd in régence-stijl van het eerste kwart van de 18de eeuw. Spiegelboogdeur in omlijsting met sterk geprofileerd beloop voorzien van bewerkte sleutel, imposten en neuten. Bekroond door gekorniste druiplijst, waarop spiegelboogvormig balkonvenster met gestrekte waterlijst en siervaas. Omschrijvende geprofileerde rondboognis waarvan de sleutel overloopt in de bekronende gekorniste en gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden.

Verleent toegang tot het gerestaureerde achterhuis "De Koninck van Spaniën" (1593) met structuur uit de 16de eeuw, doch later aangepast. Bakstenen lijstgevels rondom binnenplaats. Enkele restanten van zandstenen hoeken negblokken; enkele kruiskozijnen. Verder rechthoekige vensters met lekdrempels en ontlastingsbogen. Merkwaardige toren-aanzet met verjongende geledingen, mogelijk de verbouwde overblijfselen van een typisch Antwerpse huistoren. Dakgebint uit de 17de eeuw.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek