Abdij van Vrouwenpark

Tekst van Abdij van Vrouwenpark, heden klooster der montfortanen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42696)

Gesticht in 1215 ten behoeve van de orde der cisterciënzerinnen, onder de hoge bescherming der baronnen van Rotselaar en van Wezemaal. Na de opheffing van de abdij in 1796 vestigden de zusters zich te Haacht tot circa 1800.

Van de eenmalige, ruime gebouwen zijn slechts schaarse resten bewaard gebleven. Overkluisde kelders uit de 18de eeuw. Linkervleugel in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de 17de, 18de eeuw; met één verdieping verhoogd en aangepast onder meer voordeur en vensters der benedenverdieping. Twee bijbouwen uit dezelfde tijd, doch ten dele gewijzigd.